7 augustus 2017

Waarom vechten EU-lidstaten om Europese agentschappen?

 

De gevolgen van de Brexit worden met de maand zwaarder voor het Verenigd Koninkrijk. Wie de club verlaat, moet nog mee betalen voor de gezamenlijk gemaakte afspraken en die factuur kan oplopen tot meer dan 60 miljard euro. Er zijn nog ontzettend veel zaken die moeten geregeld worden tussen de EU en het VK.

Maar wat nu al vaststaat, is de verhuis van de Europese gespecialiseerde agentschappen die over het kanaal gevestigd waren: de Europese Bankenautoriteit en vooral het Europees Geneesmiddelenbureau. Daar werken honderden hooggeschoolde onderzoekers en beleidsmensen die nu met hun gezinnen in Londen wonen en daar huren, kopen en consumeren. Wekelijks vliegen vertegenwoordigers van nationale geneesmiddelenagentschappen, onderzoeksinstellingen en farmaceutische bedrijven naar vergaderingen, wat de hotelsector geen windeieren legt. 8 steden zijn kandidaat voor de bank en maar liefst 19 voor de farma. Brussel staat op beide lijstjes.

Europa heeft heel wat gespecialiseerde agentschappen en de meeste daarvan zijn gevestigd in de ‘oude landen’. De ‘nieuwe landen’ van Centraal- en Oost-Europa willen natuurlijk ook hun deel van de koek. En daar kan ik best inkomen. Een groot Europees agentschap op je grondgebied betekent een belangrijke intellectuele en financiële input. België is natuurlijk goed gelegen en heeft een sterke farma sector. Maar als het over EU-instellingen gaat, zijn wij al zeer goed bedeeld. Te veel concentratie ondergraaft het draagvlak voor de Europese gedachte en voedt het euroscepticisme in landen die zich misdeelt voelen. Het zou me daarom niet verbazen dat bv. Bratislava dit najaar wel eens aan het langste eind kan trekken.

 

 

Volg mij ook via

Volg mij op Flickr

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.